Meníme výzor Knilandu, kvalita ostáva. Zistite viac o zmene na tomto linku - klikni tu .

Japonský výrobca KAI: Sú nože KAI vyrobené z „pravého“ damašku? (3.)

Veľmi obľúbená otázka všetkých milovníkov nožov, na ktorú síce existuje jasná odpoveď, ale na jej pochopenie sa potrebujeme na túto problematiku pozrieť viac detailne.

Na veľkej časti nožov značky KAI sa uvádza, že sú vyrobené z damaškovej ocele. Ide najmä o nože zo série KAI Shun, ktoré sú skutočne majstrovským dielom. Ide však o pravú damaškovú oceľ a ako mať istotu, že nekupujete iba nejakú napodobeninu?

1. „Pravá“ damašková oceľ je ešte aj v súčasnosti skúmaná vedou a jej pochopenie nám stále nie je úplne známe. Tento damašok pozostával z jedinej zliatiny, nazývanej „wootz“, ktorá bola špecifická svojimi prepracovanými vzormi na mečoch a nožoch. Spôsob výroby tejto ocele je nám stále neznámy a čepele zo „skutočnej“ damaškovej ocele môžeme nájsť buď v múzeách alebo vo vlastníctve zberateľov. Čo je však dôležité povedať, v obchode takéto čepele nenájdete. Ak by aj áno, ich cena by bola nevyčísliteľná.

2. Damašková oceľ nožov KAI sa vyrába procesom nazývaným – kováčske zváranie. Túto výrobnú metódu používali po stáročia japonskí kováči, ktorí vyrábali aj katany kované pre samurajov. Takáto oceľ sa nazýva „moderný“ damašok, ktorý vzniká práve vrstvením niekoľkých ocelí. Moderná damašková oceľ je v súčasnosti jedinou, ktorú výrobcovia nožov používajú (minimálne tí kvalitnejší). Môže byť spracovaná priemyselne (ako v prípade KAI) alebo ručne, čo má však značný vplyv na výslednú cenu nástrojov.

3. A na záver tu máme falošnú „damaškovú“ oceľ, ktorej výrobný proces spočíva vo vytváraní vzorov podľa starovekých či moderných damaškových čepelí. Damaškový vzor vytvárajú laserovou tlačou. Čepeľ NIE JE vyrobená z niekoľkých vrstiev rôznych ocelí, ale iba z jednej ocele, ktorá sa však môže tváriť ako viacvrstvová. Nedajte sa oklamať, „falošná“ damašková oceľ sa dá stále pomerne dobre rozpoznať, pretože vzory zvyknú byť prehnane komplikované alebo nekonzistentné. Často ich tiež kúpite za veľmi nízku cenu.

Veríme, že ste si urobili o spoločnosti KAI správny obraz a dáte možno aj vo vašej kuchyni týmto nožom šancu. My sme ich totiž skúsili a nevieme si ich vynachváliť.🤗

Ostatné články z tejto série:

Japonský výrobca KAI: Výroba nožov (2.)

Zaujíma vás ako prebieha proces výroby nožov KAI? Nahliadnite spolu s nami do 11tich krokov, v ktorých popisujeme každú jednu výrobnú fázu osobitne. Treba ešte spomenúť, že výrobné postupy sa líšia od noža k nožu, ale minimálne pre predstavu tu nájdete uvedené hlavné procesy ručne vy...

Japonský výrobca nožov KAI: História (1.)

Nie je japonský nôž ako japonský nôž. Už nás nebaví ten pretlak okolo „pravých“ japonských nožov, ktoré sa síce tvária ako japonské, ale v skutočnosti okolo Japonska ani nešli. Možno vás poteší, že sme si dali tú námahu a objavili výrobcu, ktorý nielenže vyrába nože v Japonsku, ale cení si tradičné ...

😎😎😎🤗🤗