Meníme výzor Knilandu, kvalita ostáva. Zistite viac o zmene na tomto linku - klikni tu .

Japonský výrobca nožov KAI: História (1.)

Nie je japonský nôž ako japonský nôž. Už nás nebaví ten pretlak okolo „pravých“ japonských nožov, ktoré sa síce tvária ako japonské, ale v skutočnosti okolo Japonska ani nešli. Možno vás poteší, že sme si dali tú námahu a objavili výrobcu, ktorý nielenže vyrába nože v Japonsku, ale cení si tradičné výrobné postupy, ručnú prácu a autenticitu pokladá za svoje druhé meno. Poďte spolu s nami zistiť, prečo sú japonské nože KAI také výnimočné.

História spoločnosti📜

 Hlavná výroba prebieha v meste Seki, tiež známom ako „mesto čepelí“, ktoré má viac ako 800-ročnú históriu v kováčstve a výrobe nožov. Seki patrí vo svete do veľkej trojky nožiarskych miest, spolu s nemeckým Solingenom a anglickým Sheffieldom.KAI_3

 Prvým zakladateľom spoločnosti KAI sa stal Saijiro Endo, spočiatku malo ísť iba o továreň na výrobu zatváracích nožov. Saijiro bol veľmi usilovný, už po skončení základnej školy začal pracovať v továrni a počas ôsmich rokov sa na pozícii učňa naučil vyrábať nože. Netrvalo dlho, oženil sa a vo veku 20 rokov už aj otváral svoju vlastnú malú továreň.
 
 Začiatky v továrni neboli ľahké, pracovalo tu len zopár robotníkov a on sám robil iba pri slabom svetle olejových lámp a spal najviac štyri hodiny denne. Jeho žena sa postupne začínala báť o jeho zdravotný stav, ale on sa nikdy neľutoval, práve naopak – bol šťastný, že sa môže venovať tomuto remeslu, zarobiť slušné peniaze a zabezpečiť tak svoju rodinu.
 
 Onedlho sa začala prvá svetová vojnapredaj nožov prudko vzrástol. Po vojne však Japonsko postihla recesia, ale Sajiro aj napriek tomu pokračoval vo vývoji svojich výrobkov. Jeho veľkým úspechom bolo vytvorenie inovatívneho zatváracieho noža „No.510“. Išlo iba o jednoduchý model v čiernej farbe, ktorý bol však taký výnosný, že ho začala napodobňovať všetka konkurencia v okolí.
 
Najväčším úspechom spoločnosti bolo získanie vyznamenania za najlepšieho výrobcu nožov v Japonsku.
Kai_casova_os_2

Súčasnosť – sídlo spoločnosti🏢

V súčasnosti sa sídlo spoločnosti nachádza v centre Tokia, hlavného mesta Japonska. V srdci tejto budovy, špeciálne navrhnutej pre spoločnosť KAI, sa riešia najmä marketingové stratégie, obchodný manažment, ale pracuje tu aj väčšina kreatívnych duší, domácich, ale aj zahraničných manažérov. Na druhom a treťom poschodí budovy sa nachádza výstavná miestnosť, v ktorej sú vystavené súčasné a minulé produktové rady značky.KAI_1

Kedysi bolo zvykom pre každú komunitu v Seki vlastniť pec a kovadlinu, vďaka čomu mohli vyrábať čepele na zákazku podľa špecifík kupujúceho. V súčasnosti má spoločnosť KAI v meste Seki štyri továrne, z ktorých sa každá venuje inej skupine výrobkov. Dôležitú súčasť firmy tvoria dve logistické centrá, nachádzajúce sa v mestách Seki a Niigata, odkiaľ sa výrobky expedujú na domáce a zahraničné trhy.

Čo sa nám na spoločnosti KAI páči?🔪

Na spoločnosti KAI sa nám páči transparentnosť – radi vysvetľujú svoje výrobné postupy, vzdelávajú o použitých materiáloch, nezavádzajú a všetko uvádzajú na pravú mieru.

Dávajú dokonca do pozornosti, že hoci sa nie všetky ich výrobky vyrábajú v Japonsku (ide najmä o brúsne kamene, stojany), ich výrobné závody sú väčšinou vo vlastníctve KAI a majú svoj špeciálne vyškolený personál samotnou spoločnosťou. Značka kladie maximálny dôraz na kontrolu kvality a autenticita je ich druhé meno.

Čítajte ďalej:
Zaujíma vás ako prebieha proces výroby nožov KAI? Nahliadnite spolu s nami do 11tich krokov, v ktorých popisujeme každú jednu výrobnú fázu.

Japonský výrobca KAI: Výroba nožov (2.)

Zaujíma vás ako prebieha proces výroby nožov KAI? Nahliadnite spolu s nami do 11tich krokov, v ktorých popisujeme každú jednu výrobnú fázu osobitne. Treba ešte spomenúť, že výrobné postupy sa líšia od noža k nožu, ale minimálne pre predstavu tu nájdete uvedené hlavné procesy ručne vy...

Japonský výrobca KAI: Sú nože KAI vyrobené z „pravého“ damašku? (3.)

Veľmi obľúbená otázka všetkých milovníkov nožov, na ktorú síce existuje jasná odpoveď, ale na jej pochopenie sa potrebujeme na túto problematiku pozrieť viac detailne. Na veľkej časti nožov značky KAI sa uvádza, že sú vyrobené z damaškovej ocele. Ide najmä o nože zo série KAI Shun, ktoré sú skutočn...