Meníme výzor Knilandu, kvalita ostáva. Zistite viac o zmene na tomto linku - klikni tu .

Top nože na dokonalú grilovačku – Kniland výber

Letná sezóna je v plnom prúde a s ňou aj nekonečné večery plné grilovačiek a stretnutí s priateľmi. Neverili by ste, ale aj počas grilovačky dokážete zužitkovať hneď niekoľko typov kuchynských nožov. Či už chcete ohúriť svojich priateľov alebo si jednoducho chcete urobiť radosť, pozrite sa spolu s nami na nože, ktoré by nemali chýbať na žiadnej grilovačke.

Aj grilovanie sa skladá hneď z niekoľkých fáz. Vedeli ste, že na každú z nich môžete použiť úplne iný typ noža? Samozrejme, leto prežijete aj s jedným kuchárskym nožom, ale ak si chcete tieto obľúbené posedenia trochu okoreniť, naše tipy a odporúčania vás môžu inšpirovať, ako by to mohlo vyzerať aj u vás. :-) 

grilovanie 4

Bojová fáza (Vykosťovanie a filetovanie)

Vždy to začína surovým mäsom. Vykosťovacie nože sú skvelým nástrojom na preniknutie do ťažko dostupných miest v okolí kostí. Veľmi vhodné sú na orezávanie tučnejších častí, blán, na prácu s rebrami, ale využijete ich aj na odstránenie jemnejších kostí kurčiat.

Ak sa zvyknú na vašich grilovačkách vyskytovať väčšie kusy mäsa, vykosťovací nôž by mal byť samozrejmosťou. Vykosťovací nôž patrí taktiež k neoddeliteľnej súčasti prípravy tradičného nedeľného obedu, guláša či hydiny.

V prípade, že si plánujete hodiť na gril rybu, siahnite radšej po filetovacom noži. Tie sú špeciálne navrhnuté na prácu s rybami a ostatným jemným mäsom. Úzka, flexibilná čepeľ vám umožní precízne oddeliť mäso od kostí s minimálnym odpadom, odstrániť kožu, ale tiež umožňuje jemné rezanie, ideálne na prípravu rovnomerných filiet.

Fáza prípravy (Krájanie a príprava mäsa)

Ďalšie v poradí prichádza na radu krájanie a porciovanie mäsa na gril. Najlepšie vám poslúži klasický šéfkuchársky nôž, ktorý môžete okrem grilovania využiť na všetky ostatné činnosti v kuchyni. Veľmi dobrým riešením môže byť sekáčik na mäso, ktorý zvládne preseknúť aj šľachy či menšie kosti.

Vyberali sme prevažne nože, ktoré zvládnu nakrájať aj väčšie kusy mäsa. Čím bude čepeľ pevnejšia a tvrdšia, tým vám pôjde krájanie lepšie, najmä pri príprave bravčových rebierok, kotliet alebo pečení morky. V opačnom prípade môžete ostať iba frustrovaní, prečo nie sú vaše plátky rovnomerné a prečo vám ide krájanie tak ťažko. A to sa zvláda pri vyšších vonkajších teplotách veľmi ťažko.

Ešte menšia rada – ideálne si vyberajte kuchárske nože z nehrdzavejúcej ocele. Sami dobre poznáte ako to na grilovačkách býva, nakrájate si kúsky čerstvého mäsa priamo z grilu, do toho si naservírujete plátky cibule či paradajok, ale už málokedy utekáte nože rovno umyť a usušiť. Pre nože z uhlíkovej ocele by sa to mohlo stať osudným. Nehrdzavejúca oceľ je v tomto prípade ideálna cesta.


Najťažšia fáza – čakanie (Grilovanie)

Zrejme najťažšia časť každej grilovačky – mäso položíte na rozpálený gril, začnete cítiť všetky tie vône, masť začína vytekať zo všetkých častí a vy môžete aj skolabovať od hladu.

Ako správny gril majster sa na to však už nevydržíte pozerať a vytiahnete spod zástery vidličku na mäso. Vidličkou môžete mäso priebežne otáčať, kontrolovať či sú kúsky dobre prepečené a v neposlednom rade ich vyťahovať z grilu. Ak si potrebujete jednotlivé kusy nakrájať na menšie časti, vidlička vám umožní mäso pevne udržať na jednom mieste bez nepríjemného kĺzania.

Používanie vidličky na mäso je taktiež oveľa bezpečnejšie ako otáčanie mäsa príborovými vidličkami (ako mnohí z nás radi robia), pretože tým ako je gril rozpálený sa môžete veľmi ľahko popáliť.

Fáza hodovania

Konečne ste to dotiahli až sem a teraz si môžete všetky tie ťažko upečené krídelká zjesť. Ak ste už naozaj vyhladovaní, určite sa nechcete ešte aj na tanieri trápiť s nejakým nemotorným príborovým nožom. V takýchto prípadoch môžu prísť na scénu naše obľúbené steakové nože. Nech vás však názov neklame, okrem steakov zvládnu nakrájať úplne všetky typy mäsa. Vďaka ich vyššej ostrosti sa môžete pripraviť na neporušené šťavnaté kúsky, ktoré si zachovávajú svoju chuť a čerstvosť.

U nás si môžete zakúpiť steakový nôž samostatne alebo vo výhodných setoch v zložení niekoľkých kusov. My nikoho nesúdime, pokojne si zoberte nôž len pre seba, veď ako gril majster na to máte plné právo. V prípade, že chcete dopriať exkluzívne stolovanie aj vašim rodinným príslušníkom, neváhajte s výberom sady steakových nožov.

Tip pre fajnšmekrov

ezgif.com-video-to-gif-converter

Grilujete už nejaký ten piatok a myslíte si, že klasické kuchárske nože sú na vás prikrátke? Pre expertov tu máme jeden špeciálny tipjaponské nože Kiritsuke. Možno ich budú poznať práve znalci japonských nožov, ale hovorí sa, že práve Kiritsuke nože sa vyznačujú viacúčelovou čepeľou, vďaka čomu sa skvele hodia na mäso a zeleninu zároveň.

V podstate ide o kombináciu dvoch nožov, navrhnutých na úplne odlišné úkony. Práve na grilovačke okrem mäsa musíte krájať aj rôzne druhy príloh ako sú paradajky, cibuľa či uhorky. Možno práve preto stojí za zváženie aj tento typ kuchynského noža. 

Tradičný Kiritsuke nôž by mal disponovať jednostranným výbrusom, ale v súčasnosti mnoho výrobcov vyrába tento typ s obojstranným výbrusom, ktorý by sa mal po správnosti nazývať Kiritsuke Gyuto. Práve jednostranný výbrus je vhodnejší pre ľudí, ktorí majú už skúsenosti s japonskými nožmi – pre začiatočníka môžu byť pomerne krehké a náchylnejšie na vylomenie.

Aký je teda záver?

Samozrejme si vystačíte aj s jedným poriadnym šéfkuchárskym nožom, avšak ak chcete mať z vašej grilovačky úplne iný pocit, investícia do poriadneho vybavenia nie je nikdy na škodu a nože samozrejme využijete aj mimo sezóny. Ak by aj nie, dlhé letné večery prichádzajú rok čo rok a prečo si ich nespríjemniť už teraz.

A čo je asi najdôležitejšie, okrem kvalitných nástrojov nezabudnite na grilované krídelká a krígeľ piva pozvať vašich známych a rodinu.

Prajeme vám krásne prežitie letných dní, užívajte pekné počasie a počas víkendov grilujte pokiaľ sa dá! :-)