Japonské nože

Japonské kuchynské nože sa výrazne odlišujú od klasických európskych nožov tvarom, konštrukciou a najmä reznými vlastnosťami. Japonské nože kombinujú extrémnu ostrosť, skvelé rezné vlastnosti, presnosť, jedinečný dizajn a kultúrne dedičstvo, ktoré privádzajú ku kuchynským pultom kuchárov z celého sveta. Nože japonského typu sa oproti nožom z Európy vyrábajú z tvrdšej ocele, vďaka čomu ostane čepeľ dlhšie ostrá. Na druhú stranu potrebujú omnoho jemnejšie zaobchádzanie a vyžadujú väčšiu starostlivosť.
Najbežnejším typom japonského noža je santoku, ktorý predstavuje klasický typ univerzálneho noža na všestranné využitie. Stále častejšie sa však môžete stretnúť aj s inými typmi japonských nožov, ako napríklad gyuto (šéfkuchárske nože), deba (filetovacie nože), nakiri (sekáče na zeleninu), petty (nože na zeleninu a ovocie), sujihiki (plátkovacie nože), usuba (nože na zeleninu), yanagiba (filetovacie nože) alebo kiritsuke (univerzálne nože).

V Knilande nájdete kvalitné japonské kuchynské nože od japonských výrobcov KAI, Tojiro, Kanetsune Seki, Satake, Seki Kanetsugu a zároveň nože japonského typu od mnohých svetových výrobcov ako Samura, Dellinger, F.Dick, Böker, Opinel alebo Victorinox.

13 položiek celkom
Kanetsune Seki KC 954 KC 954 Petty 1
€36

Petty nôž kuchynský, z nerezovej ocele DSR-1K6. Čepeľ dlhá 12 cm. Celková dĺžka 23,5 cm. Rukoväť Pakkawood.

KC-954
Kuchynský nôž Kanetsune Seki Fruit Knife KC-075 na zeleninu a ovocie
€16

Kuchynský nôž Kanetsune Seki Fruit Knife KC075 je japonský kuchynský nôž typu petty - menší nôž do kuchyne vhodný na prácu s ovocím a zeleninou, s čepeľou dlhou 9,8 cm z...

KC-075
KAI Seki Magoroku Composite MGC 0400
€189

Japonský nôž KAI Seki Magoroku Composite na zeleninu z nehrdzavejúcej ocele VG 10 s rukoväťou zo svetlého dreva pakka. Dĺžka čepele je 9 cm.

MGC-0400
KAI Seki Magoroku Red Wood MGR 0100P
€63

Japonský nôž KAI Seki Magoroku Red Wood na zeleninu z nerezovej ocele 1K6 s rukoväťou z červeného dreva pakka. Dĺžka čepele je 10 cm.

MGR-0100P
KAI Shun Nagare NDC 0700
€279

Japonský nôž KAI Shun Nagare na zeleninu z damaškovej ocele s rukoväťou z šedo-čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 9 cm.

NDC-0700
KAI Shun Premier Tim Mälzer Minamo TMM 0700
€199

Japonský nôž KAI Shun Premier Tim Mälzer Minamo na zeleninu z damaškovej ocele s rukoväťou z čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 9 cm.

TMM-0700
9435 4 kuchynsky nuz samura kaiju na zeleninu
€37

Kuchynský nôž s čepeľou dlhou 7,8 cm z kvalitnej japonskej nerezovej ocele AUS-8. Rukoväť z dreva pakawood je pevná a odolná voči vlhkosti. Nôž využijete predovšetkým pri práci...

SKJ-0011
Tojiro F 1110 1
€88

Tojiro Hammered Petty F-1110 je japonský kuchynský nôž typu petty - menší nôž na zeleninu a ovocie, s čepeľou dlhou 9 cm z japonskej nerezovej ocele VG-10. Rukoväť z dreva...

F-1110
Kuchynský nôž Kanetsune Seki Fruit Knife KC-076 Kama-gata na zeleninu a ovocie
€15

Kuchynský nôž Kanetsune Seki Fruit Knife KC076 Kama-gata je menší japonský kuchynský nôž vhodný na prácu s ovocím a zeleninou, s čepeľou dlhou 8,8 cm z nerezovej ocele 420J2....

KC-076
Kuchynský nôž Kanetsune Seki Fruit Knife KC-077 na zeleninu a ovocie
€19

Kuchynský nôž Kanetsune Seki Fruit Knife KC077 je japonský kuchynský nôž typu petty - menší nôž do kuchyne vhodný na prácu s ovocím a zeleninou, s čepeľou dlhou 10,5 cm z...

KC-077
Kuchynský nôž Samura Damascus na zeleninu
€56

Exkluzívny kuchynský nôž s čepeľou dlhou 8,7 cm z japonskej damaškovej ocele tvrdosti až 61 HRC. Rukoväť z kompozitného materiálu G10 je pevná, odolná a príjemná na dotyk. Nôž...

SD-0010
Tojiro F 800 01
€90

Kuchynský nôž Tojiro DP VG-10 Paring s dĺžkou čepele 9 cm z japonskej nerezovej ocele VG-10 a pevnou plastovou rukoväťou.

F-800
Tojiro Shippu Damascus FD 591 1
€103

Tojiro Shippu FD-591 je japonský damaškový kuchynský nôž na krájanie zeleniny, s čepeľou dĺžky 9 cm. Čepeľ je vyrobená z damaškovej ocele s jadrom VG-10.

FD-591

Prečo si vybrať práve japonský kuchynský nôž?

Ostrosť: japonské nože sú známe svojou výnimočnou ostrosťou a presnými rezmi. Často sú vyrobené z vysoko kvalitnej ocele, ktorá umožňuje neuveriteľne jemné rezy. Krájanie bude nielen plynulejšie, ale aj efektívnejšie.

Presnosť: japonské nože sú zamerané na dosahovanie presných rezov, čo je kľúčové pre mnohé kulinárske techniky.

Tvrdosť čepele: pre mnohé japonské nože je kľúčová práve ich tvrdšia čepeľ, vďaka čomu sa zníži frekvencia brúsenia nožov. Túto vlastnosť oceníte najmä pri každodennom používaní nožov. V porovnaní s európskymi nožmi majú japonské nože zvyčajne tenšie a ľahšie čepele.

Rozmanitosť výberu: vybrať si zo širokej škály špecializovaných typov japonských nožov nebude žiadny problém. Každý nôž je navrhnutý pre špecifické úkony, napríklad japonský typ Gyuto môžete použiť na univerzálne úlohy v kuchyni, obľúbenú Debu na filetovanie rýb a Usubu na sekanie zeleniny.

Estetický dizajn: väčšina japonských nožov je nielen funkčných, ale navyše aj esteticky prevedených. Môžete si vybrať z elegantných, minimalistických alebo luxusných dizajnov.

Vyvážené rozloženie hmotnosti: japonské nože kladú dôraz na rovnováhu a pohodlný úchop počas celej doby používania, čo prispieva k ľahšiemu zaobchádzaniu a zníženiu únavy počas dlhšieho sú navrhnuté so zameraním na rovnováhu a poskytujú pohodlný pocit v ruke. Táto rovnováha prispieva k ľahkému použitiu a znižuje únavu pri dlhšom používaní.

Kultúrne dedičstvo: Japonsko je krajinou, ktorá si extrémne potrpí na svoje kulinárske dedičstvo a nožiarsky priemysel nie je žiadnou výnimkou. Spojenie tradícií, remeselných postupov a moderných inovácií robí z nožov klenot medzi ostrými nástrojmi. Výrobné postupy sú často odovzdávané z generácie na generáciu.