Japonské nože

Japonské kuchynské nože sa výrazne odlišujú od klasických európskych nožov tvarom, konštrukciou a najmä reznými vlastnosťami. Japonské nože kombinujú extrémnu ostrosť, skvelé rezné vlastnosti, presnosť, jedinečný dizajn a kultúrne dedičstvo, ktoré privádzajú ku kuchynským pultom kuchárov z celého sveta. Nože japonského typu sa oproti nožom z Európy vyrábajú z tvrdšej ocele, vďaka čomu ostane čepeľ dlhšie ostrá. Na druhú stranu potrebujú omnoho jemnejšie zaobchádzanie a vyžadujú väčšiu starostlivosť.
Najbežnejším typom japonského noža je santoku, ktorý predstavuje klasický typ univerzálneho noža na všestranné využitie. Stále častejšie sa však môžete stretnúť aj s inými typmi japonských nožov, ako napríklad gyuto (šéfkuchárske nože), deba (filetovacie nože), nakiri (sekáče na zeleninu), petty (nože na zeleninu a ovocie), sujihiki (plátkovacie nože), usuba (nože na zeleninu), yanagiba (filetovacie nože) alebo kiritsuke (univerzálne nože).

V Knilande nájdete kvalitné japonské kuchynské nože od japonských výrobcov KAI, Tojiro, Kanetsune Seki, Satake, Seki Kanetsugu a zároveň nože japonského typu od mnohých svetových výrobcov ako Samura, Dellinger, F.Dick, Böker, Opinel alebo Victorinox.

19 položiek celkom
Satake megumi nakiri 801 621
€23

Japonský nôž Satake Nakiri z nehrdzavejúcej ocele s drevenou rukoväťou. Dĺžka čepele je 17,5 cm.

801-621
9636 3 kuchynsky nuz samura blacksmith nakiri
€104

Exkluzívny kuchynský nôž s čepeľou dlhou 16,8 cm z japonskej ručne kovanej ocele AUS-8 tvrdosti 58 HRC. Rukoväť z micarty je pevná, odolná a príjemná na dotyk. Nôž typu nakiri...

SBL-0043
Kuchynský nôž Samura Harakiri Nakiri čierny
€31

Kuchynský nôž s 17 cm čepeľou z kvalitnej japonskej nerezovej ocele AUS-8. Rukoväť čiernej farby z ABS plastu je pevná, odolná a príjemná na dotyk. Nôž typu nakiri je tradičný...

SHR-0043B
Kuchynský nôž Samura Kaiju Nakiri
€74

Kuchynský nôž s 16,7 cm čepeľou z kvalitnej japonskej nerezovej ocele AUS-8. Rukoväť z dreva pakawood je pevná a odolná voči vlhkosti. Nôž typu nakiri je tradičný japonský tvar...

SKJ-0074
Tojiro DP VG10 Nakiri F 502 0
€134

Kuchynský nôž Tojiro DP VG-10 Nakiri s dĺžkou čepele 16,5 cm z japonskej nerezovej ocele VG-10 a pevnou plastovou rukoväťou.

F-502
Dellinger Okami K HAUS7NA 1
€87

Mimoriadne ostrý nôž Dellinger Okami Nakiri z japonskej ocele s dĺžkou ostria 17 cm vhodný na sekanie všetkých druhov zeleniny. Tvarom vám zrejme bude pripomínať sekáč na mäso –...

K-HAUS7NA
KAI Seki Magoroku Composite MGC 0428
€255

Japonský nôž KAI Seki Magoroku Composite Nakiri z nehrdzavejúcej ocele VG 10 s rukoväťou zo svetlého dreva pakka. Dĺžka čepele je 16,5 cm.

MGC-0428
KAI Seki Magoroku Shoso AB 5168
€75

Japonský nôž KAI Seki Magoroku Shoso Nakiri z nerezovej ocele 5CR15MoV s konvexným výbrusom a kovovou rukoväťou. Dĺžka čepele je 16,5 cm.

AB-5168
KAI DM 0728
€229

Kuchynský nôž KAI Shun Classic Nakiri z damaškovej ocele s rukoväťou z čierneho dreva pakka. Dĺžka čepele je 16,5 cm.

DM-0728
Kuchynský nôž Samura Damascus Nakiri
€148

Exkluzívny kuchynský nôž s čepeľou dlhou 16,7 cm z japonskej damaškovej ocele tvrdosti až 61 HRC. Rukoväť z kompozitného materiálu G10 je pevná, odolná a príjemná na dotyk. Nôž...

SD-0043
Kuchynský nôž Samura Okinawa Nakiri
€72

Kuchynský nôž s 17,2 cm čepeľou z kvalitnej japonskej nerezovej ocele AUS-8. Rukoväť tradičného vzhľadu z palisandrového dreva, zakončená čiernym bolstrom. Nôž typu nakiri je...

SO-0174
9648 5 kuchynsky nuz samura super 5 nakiri
€115

Exkluzívny kuchynský nôž s čepeľou dlhou 17,1 cm z japonskej ručne kovanej ocele damaškovej ocele (5 vrstiev) s jadrom z ocele VG-10. Rukoväť z micarty je pevná, odolná a...

SP5-0043
Tojiro FD 1598 1
€220

Tojiro Shippu Black FD-1598 je japonský kuchynský nôž typu nakiri s čepeľou dlhou 16,5 cm z damaškovej ocele s jadrom z nerezovej ocele VG-10. Rukoväť z dreva gaštanu v tvare D...

FD-1598
Tojiro FD 598 1
€181

Tojiro Shippu FD-598 je japonský kuchynský nôž typu nakiri s čepeľou dlhou 13 cm z damaškovej ocele s jadrom z nerezovej ocele VG-10. Rukoväť z dreva magnólie v tvare D je veľmi...

FD-598
Dellinger Ebony Wood XZ B578 1
€43

Mimoriadne ostrý nôž Dellinger Ebony Wood Nakiri Cube z nemeckej ocele s dĺžkou ostria 19,9 cm je ideálny na krájanie zeleniny či ovocia. Tvarom vám zrejme bude pripomínať sekáč...

XZ-B578
Dellinger Samurai K HP4 1
€131

Extrémne ostrý nôž v japonskom prevedení Dellinger Samurai Nakiri s dĺžkou ostria 16,5 cm sa vo vašej kuchyni zhostí sekania najrôznejších druhov zeleniny. Tvarom vám možno bude...

K-HP4
KAI Wasab Black 6716N
€55

Japonský nôž KAI Wasabi Black Nakiri z nehrdzavejúcej ocele 1K6 s rukoväťou z vodeodolného plastu. Dĺžka čepele je 16,5 cm.

6716N
Tojiro F 1113 1
€138

Tojiro Hammered F-1113 je japonský kuchynský nôž typu nakiri, s čepeľou dlhou 16,5 cm z japonskej nerezovej ocele VG-10. Rukoväť z dreva magnólie v tvare D je veľmi príjemná na...

F-1113
Kanetsune Seki KC 953 1
€47

Japonský nôž Nakiri z nerezovej ocele DSR-1K6. Čepeľ dlhá 16,5 cm. Celková dĺžka 29,5 cm. Rukoväť Pakkawood.

KC-953

Prečo si vybrať práve japonský kuchynský nôž?

Ostrosť: japonské nože sú známe svojou výnimočnou ostrosťou a presnými rezmi. Často sú vyrobené z vysoko kvalitnej ocele, ktorá umožňuje neuveriteľne jemné rezy. Krájanie bude nielen plynulejšie, ale aj efektívnejšie.

Presnosť: japonské nože sú zamerané na dosahovanie presných rezov, čo je kľúčové pre mnohé kulinárske techniky.

Tvrdosť čepele: pre mnohé japonské nože je kľúčová práve ich tvrdšia čepeľ, vďaka čomu sa zníži frekvencia brúsenia nožov. Túto vlastnosť oceníte najmä pri každodennom používaní nožov. V porovnaní s európskymi nožmi majú japonské nože zvyčajne tenšie a ľahšie čepele.

Rozmanitosť výberu: vybrať si zo širokej škály špecializovaných typov japonských nožov nebude žiadny problém. Každý nôž je navrhnutý pre špecifické úkony, napríklad japonský typ Gyuto môžete použiť na univerzálne úlohy v kuchyni, obľúbenú Debu na filetovanie rýb a Usubu na sekanie zeleniny.

Estetický dizajn: väčšina japonských nožov je nielen funkčných, ale navyše aj esteticky prevedených. Môžete si vybrať z elegantných, minimalistických alebo luxusných dizajnov.

Vyvážené rozloženie hmotnosti: japonské nože kladú dôraz na rovnováhu a pohodlný úchop počas celej doby používania, čo prispieva k ľahšiemu zaobchádzaniu a zníženiu únavy počas dlhšieho sú navrhnuté so zameraním na rovnováhu a poskytujú pohodlný pocit v ruke. Táto rovnováha prispieva k ľahkému použitiu a znižuje únavu pri dlhšom používaní.

Kultúrne dedičstvo: Japonsko je krajinou, ktorá si extrémne potrpí na svoje kulinárske dedičstvo a nožiarsky priemysel nie je žiadnou výnimkou. Spojenie tradícií, remeselných postupov a moderných inovácií robí z nožov klenot medzi ostrými nástrojmi. Výrobné postupy sú často odovzdávané z generácie na generáciu.