Japonské nože

Japonské kuchynské nože sa výrazne odlišujú od klasických európskych nožov tvarom, konštrukciou a najmä reznými vlastnosťami. Japonské nože kombinujú extrémnu ostrosť, skvelé rezné vlastnosti, presnosť, jedinečný dizajn a kultúrne dedičstvo, ktoré privádzajú ku kuchynským pultom kuchárov z celého sveta. Nože japonského typu sa oproti nožom z Európy vyrábajú z tvrdšej ocele, vďaka čomu ostane čepeľ dlhšie ostrá. Na druhú stranu potrebujú omnoho jemnejšie zaobchádzanie a vyžadujú väčšiu starostlivosť.
Najbežnejším typom japonského noža je santoku, ktorý predstavuje klasický typ univerzálneho noža na všestranné využitie. Stále častejšie sa však môžete stretnúť aj s inými typmi japonských nožov, ako napríklad gyuto (šéfkuchárske nože), deba (filetovacie nože), nakiri (sekáče na zeleninu), petty (nože na zeleninu a ovocie), sujihiki (plátkovacie nože), usuba (nože na zeleninu), yanagiba (filetovacie nože) alebo kiritsuke (univerzálne nože).

V Knilande nájdete kvalitné japonské kuchynské nože od japonských výrobcov KAI, Tojiro, Kanetsune Seki, Satake, Seki Kanetsugu a zároveň nože japonského typu od mnohých svetových výrobcov ako Samura, Dellinger, F.Dick, Böker, Opinel alebo Victorinox.

9 položiek celkom
DICK REDSPIRIT Usuba 8174318
€79

Kuchynský nôž Dick Red Spirit typu Usuba je stredne veľký nôž s čepeľou o dĺžke 18 cm, určený na spracovanie zeleniny. Čepeľ noža je vyrobená z X55CrMo14 vysoko legovanej,...

8174318
KAI Shun Pro Sho VG 0007
€309

Japonský nôž KAI Shun Pro Sho Usuba z nerezovej ocele AUS-10 s jednostranným výbrusom a rukoväťou z tmavého dreva pakka. Dĺžka čepele je 16,5 cm.

VG-2007
satake yoshimitsu usuba 804 035 1
€42

Japonský nôž usuba. Čepeľ z uhlíkovej ocele SK5 s jednostranným výbrusom. Dĺžka čepele je 16 cm. Rukoväť z dreva magnólie.

804-035
Tojiro Shirogami Hammered F 1126 1
Novinka
€232

Japonský kuchynský nôž typu Usuba. Ručne kovaná čepeľ dĺžky 16,5 cm z prvotriednej japonskej ocele Shirogami 2 (známa aj ako White paper steel) s jednostranným výbrusom. Rukoväť...

F-1126
Tojiro Shirogami Hammered F 1127 1
Novinka
€275

Japonský kuchynský nôž typu Usuba. Ručne kovaná čepeľ dĺžky 18 cm z prvotriednej japonskej ocele Shirogami 2 (známa aj ako White paper steel) s jednostranným výbrusom. Rukoväť z...

F-1127
Tojiro Shirogami Hammered F 1128 1
Novinka
€399

Japonský kuchynský nôž typu Usuba. Ručne kovaná čepeľ dĺžky 19,5 cm z prvotriednej japonskej ocele Shirogami 2 (známa aj ako White paper steel) s jednostranným výbrusom. Rukoväť...

F-1128
KAI Seki Magoroku Red Wood MGR 0165N
€93

Japonský nôž KAI Seki Magoroku Red Wood Usuba z nerezovej ocele 1K6 s rukoväťou z červeného dreva pakka. Dĺžka čepele je 17 cm.

MGR-0165U
Tojiro Shirogami Kamagata Usuba F 941 1
€233

Japonský kuchynský nôž typu Usuba s čepeľou dlhou 19,5 cm z prvotriednej japonskej ocele Shirogami (známa aj ako White paper steel). Rukoväť z dreva magnólie v tvare D je veľmi...

F-941
Tojiro F 919 2
€147

Japonský kuchynský nôž typu Usuba s čepeľou dlhou 18 cm z prvotriednej japonskej ocele Shirogami (známa aj ako White paper steel). Rukoväť z dreva magnólie v tvare D je veľmi...

F-919

Prečo si vybrať práve japonský kuchynský nôž?

Ostrosť: japonské nože sú známe svojou výnimočnou ostrosťou a presnými rezmi. Často sú vyrobené z vysoko kvalitnej ocele, ktorá umožňuje neuveriteľne jemné rezy. Krájanie bude nielen plynulejšie, ale aj efektívnejšie.

Presnosť: japonské nože sú zamerané na dosahovanie presných rezov, čo je kľúčové pre mnohé kulinárske techniky.

Tvrdosť čepele: pre mnohé japonské nože je kľúčová práve ich tvrdšia čepeľ, vďaka čomu sa zníži frekvencia brúsenia nožov. Túto vlastnosť oceníte najmä pri každodennom používaní nožov. V porovnaní s európskymi nožmi majú japonské nože zvyčajne tenšie a ľahšie čepele.

Rozmanitosť výberu: vybrať si zo širokej škály špecializovaných typov japonských nožov nebude žiadny problém. Každý nôž je navrhnutý pre špecifické úkony, napríklad japonský typ Gyuto môžete použiť na univerzálne úlohy v kuchyni, obľúbenú Debu na filetovanie rýb a Usubu na sekanie zeleniny.

Estetický dizajn: väčšina japonských nožov je nielen funkčných, ale navyše aj esteticky prevedených. Môžete si vybrať z elegantných, minimalistických alebo luxusných dizajnov.

Vyvážené rozloženie hmotnosti: japonské nože kladú dôraz na rovnováhu a pohodlný úchop počas celej doby používania, čo prispieva k ľahšiemu zaobchádzaniu a zníženiu únavy počas dlhšieho sú navrhnuté so zameraním na rovnováhu a poskytujú pohodlný pocit v ruke. Táto rovnováha prispieva k ľahkému použitiu a znižuje únavu pri dlhšom používaní.

Kultúrne dedičstvo: Japonsko je krajinou, ktorá si extrémne potrpí na svoje kulinárske dedičstvo a nožiarsky priemysel nie je žiadnou výnimkou. Spojenie tradícií, remeselných postupov a moderných inovácií robí z nožov klenot medzi ostrými nástrojmi. Výrobné postupy sú často odovzdávané z generácie na generáciu.