Kuchárske nože (Chef)
Kuchársky nôž je najdôležitejším nástrojom v každej kuchyni. Kuchárske nože sú niekedy označované ako nože šefkuchára (chef) – vyznačujú sa dlhým a najmä širokým zahnutým ostrím. Vďaka tomu je práca s týmto typom noža naozaj jednoduchá, je však dôležité, aby bol nôž kvalitný a dobre vyvážený. Kuchárske nože sú určené predovšetkým na rýchle a efektívne krájanie a sekanie zeleniny, byliniek alebo aj mäsa. Dalo by sa povedať, že v rámci prípravy jedného jedla vám postačí jediný nôž na všetky úkony. Kuchársky nôž je jednoznačne najuniverzálnejší a najobľúbenejší typ kuchynského noža. Mnoho expertov sa zhodne na tom, že v každej správnej kuchyni by určite nemal chýbať.
V Knilande nájdete kvalitné kuchárske nože z celého sveta - profi kuchárske nože Böker z nemeckého Solingenu, francúzske kuchárske nože Opinel, jednoduché a vysoko kvalitné švédske kuchárske nože Frosts (Mora), moderné japonské kuchárske nože Samura alebo kuchárske nože Victorinox.
Ktorý kuchársky nôž je pre vás ten pravý?
Zrejme každý skúsený kuchár vám odporučí kuchársky nôž. Vybrať si však z takého kvanta nožov môže predstavovať pomerne bojovú úlohu. Dĺžka čepele týchto nožov sa zvyčajne pohybuje od 15 cm do 30 cm. Ak sa chcete vydať zlatou strednou cestou a kupujete si prvý kuchársky nôž, určite si vyberte čepeľ s dĺžkou okolo 20 cm.
Prečo si vybrať práve kuchársky nôž?
Kuchársky nôž ponúka širokú škálu benefitov, ktoré využijete pri každodennom varení.
Všestrannosť: kuchárske nože zvládnu širokú škálu úloh od sekania, krájania na kocky až po sekanie a drvenie rôznych ingrediencií, vďaka čomu sú ideálnym nástrojom do každej kuchyne.
Zakrivenie čepele: so širokou čepeľou so špeciálnym zakrivením si zefektívnite pohyby pri krájaní, čo vám umožní ingrediencie hladko sekať, čím sa značne zníži čas prípravy jedál.
Ergonómia: vysokokvalitné kuchárske nože sú navrhnuté s ergonomickými rukoväťami, ktoré poskytujú pohodlné uchopenie a znižujú námahu a únavu pri dlhšom používaní.
Kvalita rezov: dobre nabrúsený kuchársky nôž vám zaručí čisté a rovnomerné rezy, ktoré zlepšia váš celkový dojem z varenia.
Sila: robustná konštrukcia kuchárskych nožov zdolá aj tvrdšie suroviny ako sú malé kosti v hydine alebo rybách.
Dĺžka čepele: dĺžka čepele kuchárskeho noža sa skvele hodí na prácu s malými aj veľkými ingredienciami.
Dlhá životnosť: ak sa o nože správne staráte, môžu vám vydržať mnoho rokov a poskytovať vám rovnako spoľahlivý výkon.
Zážitok z varenia: použitie dobre vyrobeného kuchárskeho noža môže výrazne zlepšiť váš celkový zážitok z varenia. Nielenže vám spríjemnia prácu, ale stanú sa aj ozdobou vašej kuchyne.
Dlhodobá investícia: kvalitné kuchárske nože môžu spočiatku predstavovať istú investíciu, avšak z dlhodobého hľadiska sa ich kúpa určite vyplatí. V konečnom dôsledku vám vedia ušetriť peniaze, pretože tento nôž vám bude spoľahlivo slúžiť celý život a nebudete musieť kupovať viacero menej kvalitných nožov.