Kuchárske nože (Chef)
Kuchársky nôž je najdôležitejším nástrojom v každej kuchyni. Kuchárske nože sú niekedy označované ako nože šefkuchára (chef) – vyznačujú sa dlhým a najmä širokým zahnutým ostrím. Vďaka tomu je práca s týmto typom noža naozaj jednoduchá, je však dôležité, aby bol nôž kvalitný a dobre vyvážený. Kuchárske nože sú určené predovšetkým na rýchle a efektívne krájanie a sekanie zeleniny, byliniek alebo aj mäsa. Dalo by sa povedať, že v rámci prípravy jedného jedla vám postačí jediný nôž na všetky úkony. Kuchársky nôž je jednoznačne najuniverzálnejší a najobľúbenejší typ kuchynského noža. Mnoho expertov sa zhodne na tom, že v každej správnej kuchyni by určite nemal chýbať.
V Knilande nájdete kvalitné kuchárske nože z celého sveta - profi kuchárske nože Böker z nemeckého Solingenu, francúzske kuchárske nože Opinel, jednoduché a vysoko kvalitné švédske kuchárske nože Frosts (Mora), moderné japonské kuchárske nože Samura alebo kuchárske nože Victorinox.
Kuchynský nôž Böker Damascus Black Large z damaškovej ocele s rukoväťou z olivového dreva. Dĺžka čepele je 21,2 cm.
Ktorý kuchársky nôž je pre vás ten pravý?
Zrejme každý skúsený kuchár vám odporučí kuchársky nôž. Vybrať si však z takého kvanta nožov môže predstavovať pomerne bojovú úlohu. Dĺžka čepele týchto nožov sa zvyčajne pohybuje od 15 cm do 30 cm. Ak sa chcete vydať zlatou strednou cestou a kupujete si prvý kuchársky nôž, určite si vyberte čepeľ s dĺžkou okolo 20 cm.
Prečo si vybrať práve kuchársky nôž?
Kuchársky nôž ponúka širokú škálu benefitov, ktoré využijete pri každodennom varení.
Všestrannosť: kuchárske nože zvládnu širokú škálu úloh od sekania, krájania na kocky až po sekanie a drvenie rôznych ingrediencií, vďaka čomu sú ideálnym nástrojom do každej kuchyne.
Zakrivenie čepele: so širokou čepeľou so špeciálnym zakrivením si zefektívnite pohyby pri krájaní, čo vám umožní ingrediencie hladko sekať, čím sa značne zníži čas prípravy jedál.
Ergonómia: vysokokvalitné kuchárske nože sú navrhnuté s ergonomickými rukoväťami, ktoré poskytujú pohodlné uchopenie a znižujú námahu a únavu pri dlhšom používaní.
Kvalita rezov: dobre nabrúsený kuchársky nôž vám zaručí čisté a rovnomerné rezy, ktoré zlepšia váš celkový dojem z varenia.
Sila: robustná konštrukcia kuchárskych nožov zdolá aj tvrdšie suroviny ako sú malé kosti v hydine alebo rybách.
Dĺžka čepele: dĺžka čepele kuchárskeho noža sa skvele hodí na prácu s malými aj veľkými ingredienciami.
Dlhá životnosť: ak sa o nože správne staráte, môžu vám vydržať mnoho rokov a poskytovať vám rovnako spoľahlivý výkon.
Zážitok z varenia: použitie dobre vyrobeného kuchárskeho noža môže výrazne zlepšiť váš celkový zážitok z varenia. Nielenže vám spríjemnia prácu, ale stanú sa aj ozdobou vašej kuchyne.
Dlhodobá investícia: kvalitné kuchárske nože môžu spočiatku predstavovať istú investíciu, avšak z dlhodobého hľadiska sa ich kúpa určite vyplatí. V konečnom dôsledku vám vedia ušetriť peniaze, pretože tento nôž vám bude spoľahlivo slúžiť celý život a nebudete musieť kupovať viacero menej kvalitných nožov.