Plátkovacie nože
Plátkovacie nože disponujú dlhšou úzkou čepeľou, ktorá vyniká v krájaní väčších kúskov mäsa na tenké plátky. Ostrosť týchto nožov prispieva k hotovému kulinárskemu zážitku tým, že zaisťujú veľkolepú prezentáciu na tanieri a zachovávajú šťavu vo vašich pokrmoch. S minimálnym úsilím viete docieliť ukážkové plátky každej šunky, morky či pečenej kačky. Ak ste typ kuchára, ktorý si potrpí na precízne servírovanie vašich mäsových pokrmov, plátkovací nôž je povinnou výbavou vašej kuchynskej výbavy.
Plátkovací nôž používajte vždy iba na krájanie jemných plátkov. Na vykosťovanie alebo sekanie väčších kusov mäsa sa výrazne odporúča zvoliť iný špecializovaný nôž. Kosti a tvrdšie časti by mohli nenávratne poškodiť ostrie čepele. Nože s úzkou čepeľou sú dôkazom, že na dosiahnutie bezchybných plátkov nepotrebujete žiadny talent, ale stačí vám len poriadny plátkovací nôž.
Prečo si vybrať práve plátkovací nôž?
Presnosť: plátkovacie nože spoznáte podľa dlhej, tenkej čepele so špicatým hrotom. Vďaka tejto konštrukcii sú schopné krájať jednotné plátky mäsa, čím zvyšujú celkovú vizuálnu prezentáciu na vašom servírovacom tanieri.
Tenká čepeľ: ostrá tenká čepeľ napomáha plynulému krájaniu bez trhania mäsa, čo určite oceníte pri krájaní hydiny alebo pečienok.
Minimálna strata šťavy: plátkovacie nože sú navrhnuté tak, aby tlačili minimálne svojou konštrukciou na mäso, čím zostanú vaše pokrmy plné šťavy a chuti.
Všestrannosť: síce sa tieto nože primárne špecializujú na rezanie tenkých plátkov, avšak dlhá čepeľ môže byť užitočná aj na ovocie, zeleninu alebo prípravu rôznych šalátov.
Dĺžka čepele: dlhá čepeľ vám poskytne vynikajúci dosah, vďaka čomu môžete robiť dlhé rezy s maximálnou kontrolou.
Ergonomická rukoväť: mnoho plátkovacích nožov sa dodáva s ergonomickými rukoväťami, ktoré poskytujú pohodlné uchopenie a zlepšujú kontrolu nad krájaním.
Estetická prezentácia: plátkovacie nože prispievajú k vizuálne atraktívnej prezentácii vašich jedál a veľmi dobré využitie si nájdu pri príprave pokrmov na špeciálne príležitosti a sviatky.
Jednoduchá údržba: ostrú čepeľ plátkovacích nožov si viete udržať v špičkovom stave práve častým vyhladzovaním ostria ocieľkou a občasným ostrením kvalitným brúsnym systémom.