Sekera Mizuno Seisakujo Bakin Warikomi 450 g

Kód: KNTN-010-142
€209 €174,17 bez DPH
Skladom
Môžeme doručiť do:
26.11.2024
Možnosti doručenia

Tradičná japonská kovaná sekera tvaru Bakin. Dĺžka 36 cm, hmotnosť hlavy 450 g. Trojvrstvová oceľ s jadrom z uhlíkovej ocele S45C, rukoväť z bieleho dubu.

Detailné informácie

Rýchla doprava
Rýchla doprava
Zásielky doručujeme do 2 pracovných dní.
Tovar skladom
Tovar skladom
Produkty máme okamžite dostupné vo vlastnom sklade.
Vernostné zľavy až do 10%
Vernostné zľavy až do 10%
Pre registrovaných zákazníkov. Okamžitá zľava 2% po registrácií.
Záruka originality
Záruka originality
Nakupujeme priamo od výrobcov alebo oficiálnych distribútorov.

Podrobný popis

Japonská tesárska sekera Mizuno Seisakujo Bakin Warikomi Yaki Magari-E 450 g

Kovaná japonská sekera so širokou čepeľou typu Bakin je vhodná na tradičné tesárske práce, napríklad na kresanie dreva. Podobný typ sekery sa u nás nazýva topor, alebo širočina. Sekera je kompletne vyrobená v Japonsku.

Rozmery: dĺžka 36 cm a celková hmotnosť 700 g. Hmotnosť hlavy sekery je 450 g.

Kovaná hlava sekery vyrobená metódou Warikomi

Hlava sekery sa skladá z 3 vrstiev oceli (Warikomi) a jej jadro tvorí japonská uhlíková oceľ S45C ktorá obsahuje 0,45% uhlíku. Warikomi je starodávna japonská metóda, pri ktorej sa rozpálený kus železa alebo mäkkej ocele rozštiepi a vloží sa menší kus tvrdej ocele. Následným kovaním sa ocele spoja do jedného kusu. Výsledkom je tvrdé rezné jadro, obklopené bokmi z mäkšej ocele. Vďaka tomu je hlava sekery extrémne ostrá a dobre brúsiteľná, ale zároveň sa zachováva húževnatosť a odolnosť voči nárazom. Túto oceľ si veľmi rýchlo obľúbite práve pre jej ostrosť a jednoduché brúsenie.

Hlava sekery je ručne kovaná.

Drážky na hlave sekery sú súčasťou tradičného procesu výroby sekery. Podľa japonskej tradície tri drážky na ľavej strane a štyri drážky na pravej strane symbolizujú prítomnosť šintoistických bohov v prírode a privolávajú ich ochranu, keď sa sekera používa na potenciálne nebezpečnú prácu.

Tradičné drážky na hlave sekery.

Certifikát "Tradičný remeselník"

Na hlave sekery nájdete značku, ktorá je certifikátom tradičnej výroby. V roku 1974 zaviedla japonská vláda túto certifikáciu na zachovanie tradičných techník a špeciálnych miestnych remesiel. Je oficiálnym uznaním tých, ktorí tieto techniky ovládajú a snažia sa ich odovzdať ďalším generáciám. Isao Mizuno je od roku 2012 držiteľom tohto prestížneho certifikátu.

Isao Mizuno je držiteľom japonského národného certifikátu

Porisko z japonského dubu

Rukoväť je kompletne vyrobená z japonského bieleho dubu. Použitý je len ten najlepší dub zo severného Japonska, prirodzene vytvrdený rokmi horúcich liet a studených zím, čím vzniká jemnozrnné drevo s vysokou odolnosťou. Táto drevená rukoväť bola finálne ošetrená bezfarebným lakom, vďaka čomu je omnoho ľahšie odstránenie povrchových nečistôt.

Súčasťou sekery je kožené puzdro, ktoré umožní pohodlné prenášanie sekery a ochráni ostrie pred poškodením.

Použitie

Japonské sekery Mizuno Seisakujo sú vyrobené najmä pre precízne sekacie úlohy a štiepanie menších polien, a nie pre tupé údery do veľkých polien. V minulosti boli sekery nevyhnutným nástrojom v poľnohospodárstve, lesníctve a tesárstve, ako aj na rúbanie polien na oheň. V súčasnosti sú obľúbené pre outdoorové aktivity, prípravu dreva v prírode, a na tradičné tesárske práce.

Pred prvým použitím je potrebné skontrolovať uchytenie hlavy sekery. Z dôvodu veľmi rozdielnych klimatických podmienok a vlhkosti vzduchu medzi Japonskom a Európou sú niektoré typy sekier dodávané tak, že hlava sekery je uchytená k porisku iba provizórne. Konečné uchytenie je jednoduché a mali by ste ho bez problémov zvládnuť.

Postup fixácie hlavy sekery:

1. odporúčame sekeru nechať aspoň týždeň aklimatizovať na mieste kde ju budete skladovať,
2. jemnými údermi kladiva do spodnej strany poriska čo najviac zasuňte porisko do oka hlavy sekery,
3. kladivom priklepnite oceľový klin, ktorý fixuje porisko v hlave sekery, tak aby nepretŕčal z dreva.

mizuno_seisakujo_12-min

Údržba

Po použití prosím odstráňte nečistoty z hlavy sekery a utrite ju do sucha. Na oceľ naneste malú vrstvičku oleja, ktorý zabráni korózií. V Japonsku sa zvyčajne používa kaméliový olej, ale môžete použiť akýkoľvek rastlinný olej. Nasaďte kožené puzdro aby ste ochránili ostrie pred nechceným poškodením.

Keď sa ostrie časom otupí prípadne sa vyštiepi, možno sekeru znova nabrúsiť tak, že najskôr použijete hrubý brúsny kameň (ak je ostrie vyštiepené) a potom jemný kameň. Pred použitím brúsne kamene navlhčite vodou.

Sekery Mizuno Seisakujo

Sekery od výrobcu Mizuno Seisakujo sú ručne vyrábané sekery v meste Sanjo v Japonsku. Mizuno Industries založil v roku 1937 Yoshio Mizuno. V súčasnosti sú sekery vyrábané majstrom kováčom Isaom Mizunom a jeho synmi. Pri kovaní japonských sekier dodržujú zaužívané tradičné techniky z dávnych čias. Už na prvý pohľad je očividné, že sekery sú vyrobené s obrovskou precíznosťou a jedná sa o ručnú malosériovú výrobu. Mizuno vyrába tak sekery tradičných tvarov ako aj sekery v modernom štýle.

Dodatočné parametre

Kategória: Sekery
Druh ocele: Uhlíková oceľ
Materiál čepele: 1045 (C45, XC45, 19083, S48C)
Materiál rukoväte: Drevo
Puzdro: Kožené
Celková dĺžka: 36 cm
Dĺžka čepele: 10 cm
Hmotnosť celková: 700 g
Krajina pôvodu: Japonsko

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Mizuno Seisakujo je japonský výrobca sekier zachovávajúci staroveké výrobné tradície a dôraz na ručnú výrobu. Spoločnosť Mizuno Industries založil v roku 1937 Yoshio Mizuno. Rodinný podnik vedie v súčasnosti majster kováč Isa Mizuno a jeho synovia, čo len potvrdzuje tradičnú rodinnú kontinuitu v remesle. Pri kovaní japonských sekier dodržiavajú zaužívané tradičné techniky z minulosti. Tieto techniky sú často prenášané z generácie na generáciu a sú súčasťou dedičstva japonského kováčstva. Mizuno vyrába sekery tradičných tvarov, ale aj sekery v modernom štýle.