Jednostranný výbrus

Jednostranný výbrus nôžJednostranný výbrus je špecifický iba jednou nabrúsenou hranou – pri nožoch sa používa skôr zriedkavo. Typický je najmä pre japonské kuchynské nože, prípadne pre rezbárske dláta.

Treba povedať, že je dôležité, ktorá je vaša dominantná ruka a na ktorú stranu je výbrus robený. Pri jednostranne brúsených kuchynských nožoch sa teda rozlišujú nože pre pravákov a pre ľavákov. 

Výhody jednostranného výbrusu:
✔️ jednoduché brúsenie,  
✔️ dobré rezné vlastnosti (v závislosti od uhlu výbrusu).

Nevýhody jednostranného výbrusu:
➖ rez nie je symetrický, na používanie si treba zvyknúť.

Nože s jednostranným výbrusom nájdete tu.

Ak potrebujete zhodnotiť, ktorý výbrus bude pre vás ideálny, prečítajte si náš článok o výbrusoch.