Rukoväť je ďalším dôležitým faktorom pri výbere kuchynského noža a pred samotnou kúpou nie je na škodu byť v obraze ani v tejto oblasti. Niektoré materiály môžu byť síce na oko príťažlivé, ale vyžadujú určitú dávku údržby. Mala by rukoväť disponovať ergonomickým tvarovaním alebo radšej zvoliť všestranný úchop? Kúpiť si nôž s bolsterom alebo sa zaobídete bez neho? Okrem toho rukoväte disponujú rôznymi netradičnými tvarmi a vy si neviete vybrať, ktorá bude tá najpohodlnejšia? Článok vám pomôže preskúmať všetky dostupné možnosti a utvrdiť sa v myšlienke, čo vlastne hľadáte.
Zaujímavosti:
Typickým znakom pre kvalitné japonské nože môže byť gaštanový tvar – disponuje ním napríklad prevažná časť nožov značky KAI.
Materiály rukovätí
Pri výbere materiálu rukoväte sa medze naozaj nekladú a na výber máte napríklad z prírodného či stabilizovaného dreva, micarty, živice, parohu alebo kovu.
Drevené rukoväte sú známe pre svoj klasický prírodný vzhľad a príjemný dotyk. Drevo však nie je také odolné ako ostatné materiály a pri nesprávnej starostlivosti vám môže dokonca prasknúť alebo podľahnúť deformácii. Pri správnej údržbe sa vám však tieto rukoväte odvďačia dlhou životnosťou. Z času na čas ošetrite drevo olejom bezpečným pre potraviny. Olej vám pomôže udržať drevo pružné a nepopraská vám pri nadmernom kontakte s vodou. Vyhnite sa olejom, ktoré nie sú bezpečné pre potraviny alebo ktoré môžu spôsobiť žltnutie, napríklad rastlinné oleje na varenie.
Stabilizované drevo
Rukoväte zo stabilizovaného dreva vznikajú napustením špeciálnou epoxidovou živicou. Vďaka tomu sa stávajú odolnými voči vlhkosti, vode či bežnému opotrebovaniu. Zároveň sa nemusíte báť žiadneho zmrštenia alebo prasknutia rukoväte. Proces stabilizácie prebieha v špeciálnej vákuovej komore, kde striedaním vysokého tlaku a podtlaku živica preniká hlboko do dreva.
Plastové rukoväte sa veľmi ľahko umývajú, pohodlne držia a nie sú náchylné na ukladanie baktérií z čiastočiek jedla. Plastové rukoväte môžu byť v prípade zamokrenia pomerne šmykľavé, čo sťažuje ich celkové ovládanie. Mnoho plastových rukovätí sa však vyrába s protišmykovým povrchom, ktorý rieši tento problém.
Micarta je materiál na báze živice vyrobený z vrstiev papiera, bavlny, ľanu alebo inej látky. Tieto vrstvy sú následne potiahnuté živicou a v záverečnej fáze stláčané teplom. Micarta predstavuje druh kompozitného materiálu, ktorý zvládne odolávať extrémnym teplotám, chladu, ale aj vlhkosti. Zároveň dodáva nožu o niečo elegantnejší vzhľad ako iné syntetické materiály. Častokrát je na ňu použitá ešte špeciálna textúra, ktorá disponuje zvýšenou priľnavosťou.
Rukoväte nožov z materiálu G10 sú veľmi obľúbené pre ich odolnosť takmer voči všetkým nepríjemným vplyvom. Materiál vyrobený zo sklenených vlákien sa stal veľmi obľúbenou voľbou pri výrobe kuchynských nožov, ktorým prináša mnoho výhod ako je odolnosť voči škrabancom, preliačinám alebo vlhkosti.
Existuje aj mnoho iných špeciálnych materiálov rukovätí ako je rohovina, uhlíkové vlákno alebo aj drahé kovy ako titán. Tieto materiály sa používajú najmä na zberateľské nože kvôli ich jedinečnému vzhľadu. Práve pri japonských nožoch sa však vyskytujú veľmi zriedkavo.
Japonské tvary rukovätí
Japonské rukoväte sa odlišujú okrem rôznych použitých materiálov, aj tvarmi a veľkosťami rukovätí. Medzi základné japonské tvary patria najmä: oválne, okrúhle, štítové, osemhranné a rukoväte v tvare písmena D (tiež ich môžete nájsť pod názvom gaštanové). Pri ich výbere sa zvyčajne riadime osobnými preferenciami a vkusom. Okrúhle a osemhranné rukoväte padnú do ruky prakticky každému.
Rukoväť v oválnom alebo gaštanovom tvare môže viac vyhovovať kuchárom, ktorí chcú rozšíriť svoje kulinárske obzory alebo už poznajú techniku rezania japonskými nožmi.
Výnimku tvoria najmä gaštanové rukoväte v tvare písmena D. Ergonomický tvar z nich síce robí veľmi obľúbené kúsky, avšak treba poznamenať, že sa líšia dvomi verziami – pre pravákov a ľavákov, čo je potrebné zohľadniť pri každom nákupe. Na protiľahlých stranách majú totiž urobený ergonomický výstupok. Takto tvarované rukoväte sa najčastejšie vyskytujú pri nožoch s jednostranným výbrusom.
Rozdiely medzi európskymi a japonskými rukoväťami
Japonské rukoväte sa od tých európskych výrazne odlišujú. Nemusí to byť pravidlo, ale európske rukoväte zvyknú byť k čepeli pripevnené kovovým bolsterom alebo nitovaním. Japonské nože sa naopak vyznačujú jednoduchým valcovým tvarom a chýbajúcim bolsterom. Vyrobené sú s dôrazom na maximálnu ergonómiu, čiže poskytujú pohodlné uchopenie a vynikajúcu kontrolu aj počas zložitejších techník rezania. Japonské nože síce nezvyknú disponovať bolsterom, môžete sa však stretnúť s implementovaným prstencom (po japonsky tsunomaki).
Veríme, že sme vás odbremenili od nekonečného googlenia a budete si vedieť vďaka článku aj sami vybrať tú najvhodnejšiu rukoväť pre vaše chvíľky v kuchyni!😊