Kuchynský nôž Tojiro Shirogami Hammered Yanagiba 27 cm F-1125
Kód: F-1125Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Japonský nôž Tojiro Shirogami Hammered Yanagiba 27 cm
Tojiro Shirogami Hammered sú tradičné až ortodoxné japonské nože. Ručne kované skúsenými remeselníkmi z veľmi tvrdej japonskej uhlíkovej ocele Shirogami 2, známej aj ako White paper steel, ktorá dosahuje vysokú tvrdosť 61-62 HRC. Konštrukcia čepele Ni-mai (dvojvrstvová) s jednostranným výbrusom. Nôž je určený pre pravákov.
Rukoväť z dreva magnólie v tvare D, je veľmi príjemná na dotyk a je zakončená čiernym prstencom z umelej živice.
Čepeľ dĺžky 27 cm má dvojvrstvovú konštrukciu Ni-Mai a jednostranný výbrus. Rezná časť čepele z uhlíkovej ocele Shirogami 2 je z boku chránená vrstvou mäkkého a húževnatého železa. Oceľ Shirogami 2 je veľmi tvrdá, dodáva nožu excelentné rezné vlastnosti, vysokú ostrosť a napriek svojej tvrdosti sa pomerne jednoducho brúsi. Železo na boku dodáva čepeli odolnosť. Takáto vrstvená oceľ je typická pre tradičné japonské nože. Povrch čepele je tzv. Kurouchi - neleštený čierny povrch, ktorý vzniká pri kovaní. Tento povrch je navyše ručne tepaný (Tsuchime).
Špecialitou toho noža je výbrus Urasuki. Tento výbrus sa zvyčajne používa na nožoch najvyšších tried a profesionálnych japonských nožoch. Výbrus urasuki predstavuje konkávne vybratie na zadnej (rovnej) strane čepele. Pri krájaní vytvára vzduchovú kapsu medzi potravinou a čepeľou. To znižuje odpor a vytvára hladší povrch, takže môžete robiť rýchlejšie a krajšie rezy.
Využitie: yanagiba je tradičný japonský tvar noža. Je ideálny na precízne krájanie tenkých plátkov, preto sa využíva aj pri práci s rybami a príprave sushi a sashimi.
Údržba: Odporúčame jemné ručné umývanie vo vlažnej vode, nôž nie je vhodný do umývačky riadu. Po použití je potrebné nôž umyť, utrieť do sucha a čepeľ ošetriť olejom aby sa zabránilo korózií. Na ošetrenie odporúčame kaméliový olej.
Nože Tojiro
Tojiro je tradičný japonský výrobca kuchynských nožov sídliaci v meste Tsubame v prefektúre Nigata, ktoré je japonským centrom výroby kovových produktov vrátane nožov. Japonský kuchynský nôž Tojiro je aj v dnešnej dobe vyrábaný tradičnými, po stáročia overenými postupmi, pri ktorých výrobca využíva možnosti moderných technológií. Vďaka tomu sú kuchynské nože Tojiro vysoko uznávané tak v Japonsku ako na celom svete. Ako jeden z mála posledných výrobcov má Tojiro celý výrobný proces svojich nožov v Japonsku.
Dodatočné parametre
Kategória: | Japonské nože |
---|---|
Druh kuchynského noža: | Yanagiba |
Druh ocele: | Uhlíková oceľ |
Materiál čepele: | Shirogami 2 - White paper steel |
Materiál rukoväte: | Drevo |
Celková dĺžka: | 42 cm |
Dĺžka čepele: | 27 cm |
Dĺžka čepele (od - do): | nad 25 cm |
Hrúbka čepele: | 4,8 mm |
Šírka čepele: | 3,7 cm |
Hmotnosť: | 215 g |
Tvrdosť čepele: | 61 - 62 HRC |
Povrchová úprava čepele: | Kurouchi |
Výbrus: | Jednostranný |
Krajina pôvodu: | Japonsko |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Tojiro je tradičný japonský výrobca kuchynských nožov sídliaci v meste Tsubame v prefektúre Nigata, ktoré je japonským centrom výroby kovových produktov vrátane nožov. Japonský kuchynský nôž Tojiro je aj v dnešnej dobe vyrábaný tradičnými, po stáročia overenými postupmi, pri ktorých výrobca využíva možnosti moderných technológií. Vďaka tomu sú kuchynské nože Tojiro vysoko uznávané tak v Japonsku ako na celom svete. Ako jeden z mála posledných výrobcov má Tojiro celý výrobný proces svojich nožov v Japonsku.
Tojiro vyrába kuchynské nože z tradičných japonských materiálov ako je drevo magnólie alebo gaštanu a používa originálnu japonskú vrstvenú oceľ. Táto oceľ je vyrábaná rovnakým spôsobom aký sa používa pri výrobe tradičných japonských mečov katana z ocele Tamahagane. Jadro tejto vrstvenej ocele je vyrobené z veľmi tvrdej ocele ako Shirogami (White paper steel), Aogami (Blue Paper Steel) alebo VG-10. Toto tvrdé jadro je z bokov chránené mäkšou oceľou. Tvrdé jadro dodáva čepeli excelentné rezné vlastnosti a možnosť brúsenia na vysokú ostrosť. Mäkká oceľ na bokoch dodáva čepeli odolnosť a uľahčuje brúsenie. Takáto vrstvená oceľ je typická pre japonské nože. Keďže sa jedná o uhlíkovú oceľ, čepeľ si vyžaduje pravidelnú starostlivosť, aby sa zabránilo korózií. Odmenou za pravidelnú starostlivosť vám bude krásny, funkčný a originálny nôž na celý život.